Slovenski

Pozdravljeni
Predstavljamo se vam in rade bi vspostavile z vami stike.
Kupile smo na Koroškem neko nekdanjo podeželjsko gostilno.
Veselilo bi nas, če bi z nami vred razmišljali, kako bi ta kraj lahko postal dostopen za mnoge.

Nekaj besed o kraju.

Kraj
Nastaja queerfeministišni projekt na podeželju. Prostora je veliko. 700m je prostora v hiši, 6000m je zemljišča ter delavnice, hlev in gumno. Veliko je možnosti ta kraj koristiti in razvijati. Predstavljamo si bivališča za dopust, za tečaje in klavzure, za glasbene skupine, za plesne skupine, za vrtnarjenje.

Mislimo na FLINTA* – delavnico za električne izdelke, delavnico za popravila, trgovino kjer se dobijo stvari brezplačno, delavnice za mlade FLINTA in razne prireditve. Želimo imeti prostor za all Genders pravtako prostor za FLINTA* (Ženske, Lezbe,Inter NonBinary,Trans, Agender*)

Vizija
Inspirira nas zamisel ustvariti prostor, ki je pribežališče in kraj preobrazbe – tudi za prihodnje generacije. V svetu, kakršen se nam zdaj predstavlja – znova porajajočim se fašizmom, patrihalnim rananjem in požrešnim kapitalizmom ter njegovimi posledicami, se nam zdi bolj kot kdajkoli poprej potrebno, ustvariti prostore, kjer je spremebe možno uresničevati, prostore za gibanja in za srečavanja. Zdi se nam smiselno ustvarjati strukture tudi na podeželju, ne le v mestih. Da bo to možno, potrebujemo ljudi, ki podobno razmišljajo in imajo veselje tak kraj razvijati.

Uresničitev
S projektom GemSe nastaja prostor za preiskušanje drugačnih koncepov življenja, prostor za učenje in delavnica. Praktično – z obema nogama na tleh. Delavnice, vrt, kuhinja in vsemu kar spada zraven. Prostor, ki lahko daje smisel ter ponuja tudi zaščito ljudem, ki to potrebujejo. In to po možnosti intersektionalno.

Naše osnovno samorazumevanje je qeerfeministično in jasno vidi patriarhat kot izvor mnogih družbenih problemov. V GemSe želimo razvijati in preiskušati strukture, ki določajo patriarhalno in kapitalistično usmerjenost današnje družbe. Z radikalno nežnostjo. Ker kapitalizem z vsemi posledicami prispeva svoje, da ljudje živijo v prekarnih položajih in nimajo ne časa, ne energije, da bi se ukvarjali s potrebnimi spremembami, živimo mi skupno-vzajemno ekonomijo, da se medseboj podpiramo in se učimo drugih načinov gospodarjenja ter ga uveljavljamo v svetu. Sem sodi tudi kolektivizacije posesti celotne nepremičnine. Kupujemo kot društvo in tako umikamo ta dragoceni kraj trgovanju z nepremičninami in logiki dedovanja.

Prizadevamo si za regionalno gospodarjenje in socialni ustroj okrog nas, drobno strukturirano kmetijstvo, lokalni obtoki (socialni in gospodarski), skrbno ravnanje s resursami je osrednji element sprememb. To pa je za svet, ki ga določajo kriza podnebja, socialna kriza in kriza zdravja še kako potrebno.

Mnogovrstnost nam je srčna zadeva. Zato smo antifašistični, antirasistični in zelo resno jemljemo družbeni razvoj.

Finaciranje
Da to vizijo lahko uresničimo moramo najprej zagotoviti finaciranje. Do konca leta 2021 moramo poravnati ceno za nakup! Iščemo ljudi, ki nas podprejo z direktnimi posojili. Direktni krediti so resnično velika možnost lasten denar, ki leži na bankah in ga investirajo v netransparentne naložbe, nameniti tja, kjer je renično potreben. Pri nas je na kraju samem razvidno, kaj z denarjem počnemo. Vlagamo v emancipatoričen kraj za boljšo prihodnost. Smo v stiku z organizacijo habiTAT ter se lahko opiramo na njihovo ekspertizo in pravno osnovo.

Z vzajemnimi pozdravi
GemSe – Iniciatorke Katrin, Lie, Marlies in Mira